Dag van Veiligheid en Gezondheid op het Werk: enkele tips om bij stil te staan

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ (World Day for Safety and Health at Work). Deze dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Op deze dag willen we met Menthor de aandacht hierop vestigen met enkele tips over dagdagelijkse HSE (Health & Safety) items. Deze items zijn bij de meeste mensen en bedrijven vaste waarden en vanzelfsprekend, maar door hun eenvoud verdwijnen ze ook soms wel onder de radar.

Daarom staan we even bij de volgende topics stil:

PBM’s – Persoonlijke beschermingsmiddelen

  • Onze persoonlijke beschermingsmiddelen hebben geen onbeperkte levensduur. Daarom is het erg belangrijk dat deze op regelmatige basis gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Goed onderhoud verlengt de levensduur.
  • Check de ook productiedatum van je veiligheidshelm, de meeste helmen zijn houdbaar tot 5 jaar na “productiedatum”, na deze houdbaarheidsdatum biedt de helm geen optimale bescherming meer.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.

Veilige praktijken

We kennen allemaal de TRA (Taak Risico Analyse). Dikwijls wordt deze opgemaakt vanuit een theoretische benadering en stappenplan van een geplande activiteit opgemaakt door een verantwoordelijke of werkvoorbereider. Het blijft zeer belangrijk dat men door middel van Toolboxen de TRA met de uitvoerenden zeer goed besproken en bevestigd wordt in een laatste LMRA alvorens de werken beginnen.

De werknemers

Gelukkige en gezonde medewerkers zijn productieve medewerkers. Inzetten op welzijn blijft een visie op lange termijn. Respect onder collega’s, elkaar aanmoedigen om een soms een iets gezondere levensstijl aan te nemen en creatieve samenwerkingen bevorderen zijn alvast kleine moeiteloze dingen die bijdragen tot mentaal en gezond welzijn.

Alvast bedankt aan iedereen die met veel respect veiligheid voor mens en machine hoog in het vaandel draagt.

Wil je meer te weten komen over gezondheid & veiligheid op het werk of heb je een andere vraag? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Bij Menthor staan we klaar om jou te helpen en samen te werken aan een veiligere en efficiëntere industrie.

 

Meer weten?