Safety Excellence MENTHOR

Hoe machineveiligheid toepassen in de praktijk: normen en richtlijnen

Bij THOR-Engineering hechten we veel belang aan het bijhouden van de nieuwste richtlijnen en normen in onze sector. Dit is één van onze THOR-values en we streven er dan ook naar om steeds op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. In 2021 heeft ons MENTHOR team dan ook een opfrissingscursus gevolgd om onze kennis up-to-date te houden en onze klanten en machinebouwers nog beter te kunnen bijstaan.

Opfrissing
Tijdens deze cursus hebben we onder andere de Machinerichtlijn 2006/42/EC besproken, die inmiddels al aan versie 2.2 zit, gedateerd van 2019. Ook het KB Arbeidsmiddelen, Harmoniserende normen en LOTOTO kwamen uitgebreid aan bod en werden getoetst aan praktijkvoorbeelden.

Met MENTHOR komen we regelmatig in aanraking met keuringsorganismen en de normen die gevolgd moeten worden om een machine of complete installatie te voorzien van een CE-IIA certificaat. Dit geldt niet alleen voor nieuwe machines of installaties, maar ook wanneer aangekochte machines of installaties kort na indienstname aangepast worden. Het is belangrijk om te weten dat het CE label van de originele leverancier hierdoor mogelijk komt te vervallen en dat men dan zelf als fabrikant beschouwd wordt, met alle aansprakelijkheid tot gevolg.

Onze Aanpak
Onze aanpak van de CE Machinerichtlijn omvat een volledige screening van de installatie naar de verschillende machinerichtlijnen die van toepassing kunnen zijn. Hierbij maken we ook onderscheid tussen toegeleverde zaken en zaken die zelf vervaardigd zijn. We checken de CEIIB van toeleveringen, voeren een volledige controle uit naar veiligheid en nobo keuringen en bieden hulp bij het opzetten van de CE-IIA verklaringen van de volledige installatie. Binnen het wettelijk kader komt dit steeds meer in de aandacht en merken we dat o.a. binnen de CEVESO bedrijven hier steeds meer controle op gebeurt.

Wil je meer te weten komen over de CE Machinerichtlijn of heb je een andere vraag? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Bij THOR-Engineering staan we klaar om jou te helpen en samen te werken aan een veiligere en efficiëntere industrie.

Meer weten?