CE Machinerichtlijnen

CE Machinerichtlijn – Normen 2021

Proberen bijblijven in het kluwen van Richtlijnen en normen is één van de doelstellingen die we bij THOR-Engineering hoog in het vaandel dragen en bijdragen tot onze THOR-values.

Dat is de reden waarom we deze maand een opfrissingscursus Machinerichtlijn gevolgd  hebben via Prebes op de LIMTEC+ Campus te Diepenbeek.

De cursus werd gegeven door de collega’s van CWB, zeer goed gegeven, goede documentatie en met veel interactie tussen docent en aanwezige collega’s. 

De Machinerichtlijn 2006/42/EC zit ondertussen aan versie 2.2, gedateerd 10/2019.

Buiten de machinerichtlijn en methodiek werd ook het KB Arbeidsmiddelen, Harmoniserende normen en LOTOTO uitvoerig besproken en met praktijkvoorbeelden getoetst.

Met MENTHOR komen we zeer vaak in aanraking met keuringsorganismen en de normen die men dient te volgen om een machine of complete installatie te kunnen voorzien van een CE-IIA certificaat. Het betreft hier niet alleen nieuwe machines of installaties, in de praktijk gebeurt het heel vaak dat aangekochte machines of installaties reeds kort na indienstname aangepast worden. Wat vele niet weten is dat het CE label van de originele leverancier mogelijk komt te vervallen en men dan zelf als fabrikant aanzien wordt met alle aansprakelijkheid tot gevolg.

Verder hebben we recent ook meegeholpen om een nieuwe installatie Elektrisch van een inbreukenvrij keuringsverslag te voorzien. Hier hebben we moeten vaststellen dat de vrij grote wijzigingen volgens het AREI 2020 voor onaangename inbreuken kunnen zorgen.

Wil je meer over weten of heb je assistentie nodig, aarzel niet ons te contacteren.

Hierbij willen we ook docent Bart Geers bedanken voor de leuke samenwerking en bereikbaarheid voor alle vragen.

MEER WETEN OVER HET KEURINGEN